vineri, 14 decembrie 2012

Type 89 Both Elephant (clona Marui)


Aceasta replica de Type89 este una dintre primele replici pe care le-am importat atunci cand lucram la Unistore, iar acum s-a intors in clubul nostru, la un coleg caruia i-a placut mereu aspectul si functiile acesteia. Cu acest prilej ii voi face un review amanuntit, pentru a prezenta avantajele si dezavantajele acestui model.

Howa Type 89 Assault Rifle este carabina de asalt folosita in cateva sectiuni din Armata Japoneza, si a fost creata original de binecunoscutul producator Tokio Marui, pentru a introduce in portofoliul sau de arme de airsoft si un model exclusiv japonez. Type 89 este o arma foarte apreciata datorita fiabilitatii si ergonomiei sale, fiind produsa si folosita doar in Japonia, datorita legilor stricte referitoare la exporturi.


Producatorul chinez Both Elephant a clonat foarte bine aceasta replica, ea avand finisaje de calitate si materiale rezistente, la un pret foarte mic. Corpul, teava externa, si gearboxul sunt metalice (un aliaj de aluminiu, probabil zamac), iar patul si gripul frontal sunt dintr-un plastic cu aspect cauciucat. In gripul frontal se monteaza o baterie NiMH stick mini, venita din fabrica, dar evident, nu prea buna.



Patul este fix si se prinde de gearbox printr-o "coada" metalica, care ii ofera extra-rezistenta, iar o "sina" intermediara ce fixeaza la un loc patul, gearboxul si teava externa elimina orice joc "wobble" de pe replica, si da un sentiment placut si compact celui ce o manuie.


Manerul si corpul replicii sunt metalice, si prind gearboxul cu 4 suruburi.


Gearboxul V8 este unul special, asemanator ca forma cu V2, dar mai robust si mai voluminos, pentru a integra tragaciul special si unic, ce prezinta functia de burst mecanic, de 3 bile. Cele 2 placi selectoare sunt puse in miscare de 2 seturi de roti dintate detasabile, ce trebuiesc sincronizate la montare, cu ajutorul unui semn stantat din fabrica.


Mai jos se observa complexul de parghii care asigura aceasta functie, dorita de unii si inspaimantatoare pentru altii. Modul de functionare este asemanator cu cel de la versiunile anterioare, cu o cama care decupleaza tragaciul cu ajutorul cut-off lever-ului, doar ca asta se intampla de 3 ori consecutiv la modul burst, dupa cum se vede in foto de mai jos, la piesa cu 3 gheare.


Contactul tragaci actionat vertical este o alta componenta pretentioasa de care trebuie avut grija, deoarece se gaseste foarte greu de cumparat. La un astfel de tragaci se impune montarea cat mai timpurie a unui mosfet, pentru a nu risca deteriorarea lamelelor de contact, sau topirea plasticului.

Dupa cum se vede mai jos, am incarcat cu putin fludor lamelele tragaciului, deoarece acestea erau deja subtiate din cauza folosirii anterioare a unui voltaj ridicat.


Nu mai retin ce viteza avea initial, probabil intre valorile 100-110 m/s, dar rotile dintate si pistonul sunt compatibile cu componentele after-market. Configuratia originala continea urmatoarele:
- piston si cap piston din plastic
- cap cilindru din plastic
- cilindru cromat, plin
- arc regular
- ghidaj de arc metalic, fara rulmenti
- roti regular, dar cu o forma specifica (vezi foto)
- bucse 6mm din plastic


La un alt Type89 la care am lucrat mai demult am gaurit coada si am scos firele in spate, deoarece spatiul de baterie din fata este foarte limitat. Dar desi am scos firele in spate la acea replica, in pat incapeau doar baterii mici, iar bateriile mari se tineau intr-un buzunar exterior legat de pat.

In concluzie, Type89 Both Elephant este o replica frumoasa, realista, si ergonomica. Este o achizitie buna, cu conditia sa se monteze mosfet pentru protejarea lamelelor tragaciului, si sa nu fe folosita ca platforma de experimente, deoarece nu se gasesc piese de schimb.

Pro:
- replica full metal, grea si robusta
- interne compatibille cu after-market

Contra:
- nu are sistem de atasare a dispozitivelor optice; exista un sistem de montare, dar se gaseste rar, iar ca solutie improvizata se poate monta o sina RIS pe partea superioara a corpului, desupra tragaciului (solutie functionala, testata de mine pe alta replica)
- necesita baterii cu volum mic


Va urma...

2 comentarii:

  1. Este gearbox versiunea a 2-a standard?
    Cu cat trage stoc?

    RăspundețiȘtergere
  2. salut, a achizitionat de curand o astfel de rplica si a constatat ca nu se potrivesc incarcatoarele de m4, contrar celor sustinute de vanzator. Doresc ceva sfaturi si o revizie.
    Ionut, bacau
    0757193090
    ioan.bugaciu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere