joi, 2 februarie 2012

Fundamentele jocului de airsoft



Am intrebat ocazional jucatori de airsoft de ce prefera acest sport, pentru a afla daca exista o motivatie universala.

Unele raspunsuri au fost ambigue, iar altele amuzante: unii vin ca sa nu stea acasa, altii joaca pentru a face miscare/sport/alerga; unii vin la joc pentru a relationa cu ceilalti jucatori, altii vor sa transpuna in jocul de airsoft tacticile militare vazute prin filme sau citite prin carti; unii vin pentru a se lauda cu ultimele achizitii scumpe, altii pentru apartenenta la un grup elitist. Si astea sunt doar unele motivatii.

Daca e sa ne punem in pielea unui tip care n-a mai auzit niciodata de airsoft, vedem niste oameni cu niste pusti, care se alearga si se impusca reciproc. Intrebarile care apar in mintea acestei persoane: Oare nu ii doare? Trebuie permis pentru asa ceva? Cat costa o pusca? Pot sa vanez pasari sau animale mici cu ea? Cat de tare, sau de departe trage? De unde stiu ca l-am nimerit? Ce-mi trebuie sa joc si eu odata? De unde iau sau inchiriez o pusca si echipament? ...Si tot asa, intrebarile continua, pana cand persoana afla daca se auto-califica pentru un joc, sau nu.

Nu voi discuta in acest articol despre reglementari de viteze, sau despre costuri. Voi incerca sa prezint niste aspecte mai importante, dar care sunt trecute cu vederea sau uitate de jucatorii ce au trecut de faza de inceput, atunci cand li s-a raspuns la intrebari. Este vorba de acele lucruri care sunt luate de-a gata, si se subintelege ca sunt prezente intr-un un joc reusit, sau chiar in jocurile obisnuite.

Care sunt acele elemente care stimuleaza un incepator sa vina la joc, apoi eventual sa adere si sa evolueze intr-o echipa?

Dupa parerea mea, cel mai important element este mediul social in care se joaca. Daca participantii prezinta toleranta fata de incepatori si sunt o companie placuta, oferind informatii si ghidandu-i in mod constructiv pe cei ce gresesc, atunci acestia vor atrage incepatorii la jocuri, punand bazele unei echipe puternice, de oameni motivati de respectul reciproc si fairplay, dupa exemplul pe care l-au primit.

Multi jucatori vechi si-au justificat atitudinea distanta si rece fata de novici, prin faptul ca si ei au invatat airsoft pe calea grea, de unii singuri, fiind oarecum abuzati de catre jucatorii mai avansati. Da, stiu ca totul capata o tenta de psihanaliza, dar...asta e realitatea.

O alta problema ce tine de mediul social o reprezinta stilurile de joc diferite spre care se indreapta anumite echipe. De obicei, o comunitate care la inceput parea sa fie bine inchegata, se desprinde in grupuri mai mici care isi formeaza regulamente proprii, si care de obicei ajung sa se certe intre ele si sa creeze o stare de adversitate nesanatoasa. Daca privesc retrospectiv, marile scindari de grupuri au aparut din cauza unor temperamente mai nabadaioase, si mai ales, din cauza orgoliilor personale, pentru care au avut de suferit si terte persoane care nu erau amestecate in discutie. Nu au suferit fizic, si nici macar in mod direct. Dar nici nu s-a mai progresat pe calea airsoftului ideal, adica cel ce presupune fair-play si respect reciproc.

Cauza cea mai intalnita a acestor certuri? Nerespectarea unor reguli. Uneori e vorba de orgoliu, alteori de incapatanare. Si cateodata chiar de rea-vointa. Dar de cele mai multe ori se intampla din cauza aplicarii  gresite, in mod neintentionat, ale unor reguli care se considera prea banale pentru a fi repetate si reamintite la inceputul fiecarui joc, dar a caror interpretare difera de la un grup la altul.

Enuntarea regulilor de joc inainte de fiecare meci de fata cu toti participantii ar trebui sa rezolve o parte din problema. Daca se pune accentul pe faptul ca fiecare jucator influenteaza in mod egal reusita partidelor, si daca toti participantii participa in mod constructiv la implementarea corecta a regulamentului de joc, atunci garantez ca toata lumea va fi multumita la finalul jocului.

Evident se presupune ca toata lumea a luat la cunostinta intr-un moment anterior de regulile jocului, si ca nu sunt neclaritati in descifrarea lor. Acesta este inca un motiv care demonstreaza ca regulamentul si scenariul de joc ar trebui pregatite cu ceva timp inainte de ziua meciului, si ca ar trebui informati majoritatea jucatorilor despre acestea. Ca veni vorba de jucatori: cine sunt acestia?

Profilul general al jucatorului de airsoft este urmatorul: barbat intre 25-35 ani, cu abilitati sociale, cu o stare materiala medie, din care isi poate permite investitii periodice, care accepta efortul fizic, dar doreste sa-l imbine cu folosirea activa a inteligentei, doreste sa relationeze cu alti indivizi, si care este capabil sa-si asume responsabilitati. Jucatorul de airsoft obisnuit investeste bani, timp si emotii in jucariile de airsoft, si doreste ca toata investitia sa sa dea roade. Aceste roade sunt: satisfactia personala dupa o zi de joc, placerea de a construi o relatie speciala cu intreaga comunitate, dorinta de a deveni mai buni la tir, sau in comunicarea cu ceilalti, sau alte scopuri personale.

Cu putina bunavointa din partea tuturor, toate aceste scopuri personale se pot intalni intr-un joc de airsoft. Este necesara putina transparenta ce s-ar putea trage din onestitatea specifica airsoftului, si putina toleranta ce ar putea proveni din dorinta de a fi niste oameni mai buni. Odata cu identificarea scopului cu care cineva vine la joc, se optimizeaza si scenariul, strategiile sau chiar pozitionarea oamenilor in teren.

In cadrul clubului ar trebui sa existe sedinte pentru stabilirea profilurilor jucatorilor, pentru considerarea optima a potentialului fiecaruia. Aceste profiluri ar trebui sa fie postate pe pagina de internet a echipei, si sa reprezinte cel putin o carte de vizita, daca nu un CV al jucatorului. Astfel, in cazul unui joc in deplasare, se va sti dinainte cine vine si ce stie sa faca, lucru pe care il vad doar benefic pentru conceperea unui scenariu de joc reusit.

Toate conceptele de mai sus vor fi recunoscute de jucatorii veterani ca fiind puse deja in aplicare in mod indirect. Prin intalniri si discutii de-a lungul anilor, leaderii unor echipe s-au facut cunoscuti si si-au creat un renume personal in comunitatea nationala. Pentru noile fete in airsoft, nu este obligatoriu a se urma aceeasi reteta.

Putem privi in trecut si putem trage invataminte din succesele acestora. De asemenea putem da un exemplu printr-o purtare exemplara, onesta, cu fair-play.

Tu de ce joci airsoft?
(Adauga un comentariu)




Un comentariu:

  1. De ce joc? Hmm, sa ma gandesc...
    Pentru ca nu exista un joc care sa stimuleze munca in echipa mai mult ca acesta. Pentru ca mi-am facut niste prieteni noi si-am intarit relatiile cu altii. Pentru ca sunt pasionat de tot ce inseamna militarie. Pentru ca imi place adrenalina. Pentru ca sunt un gearwhore :D

    RăspundețiȘtergere