duminică, 5 februarie 2012

Despre Liberul Arbitru


Doctorul Daniel David  este profesor de stiinte clinice cognitive la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este de asemenea profesor adjunct la Scoala de Medicina Muntele Sinai, SUA. Dr. David este psiholog clinic si terapeut cognitiv-comportamental, cercetarile sale fiind concentrate asupra impactului gandurilor rationale sau irationale in sanatate si in procesarea inconstienta a informatiilor.



Ce este interesant la acest videoclip?

Dr. David ne spune ca "mintea umana creaza realitati". Adica "nimeritorii", cei care nu rateaza niciodata sunt victimele propriilor minti. (min. 06:26).

Ne spune ca ne auto-sugestionam, sau suntem influentati in mod inconstient  pentru a face o alegere, apoi inventam explicatii (povesti) care se conformeaza cu alegerea noastra. (min. 11:20)

Ne mai spune ca "ne comportam ... dupa modele mintale pe care le avem, pe care le-am invatat, si care functioneaza inconstient..."(min. 15:27). Deci daca o situatie noua este usor de identificat si clasificat in mintea noastra, atunci urmeaza sa o preferam in viitoarele alegeri. Acest aspect are o legatura directa cu articolul precedent despre fundamentele jocului de airsoft.

Exemplul cu "copilul de 3-4 ani care invata sa vobeasca relativ corect gramatical in limba comunitatii in care a crescut, fara a cunoaste regulile fonologice, sintactice, semantice si pragmatice" datorita mediului in care "a fost expus si bombardat in comunitate de limba care se vorbeste acolo" cu cu mult inainte de a invata si constientiza regulile gramaticale in scoala generala, se poate asemana cu incepatorii din airsoft, care urmeaza exemplul comunitatii, apoi evalueaza si asimileaza regulamentele. (min.15:52) .

 Poate cel mai important aspect din toata prelegerea doctorului il consider pe cel de la min.20:15, cand spune ca "accentul trebuie sa cada nu pe pedeapsa, ci pe reeducare"..."n-ai pentru ce sa-l pedepsesti, ci trebuiesa-l reeduci, sa-i dai modele sociale adecvate ... sa se comporte in consecinta" referitor la acea persoana care greseste, care nu respecta regulile.

Consider ca ideile Doctorului David prezentate in acest videoclip vor influenta perspectiva prin care se privesc regulamentele comportamentale si de joc, pe care le intalnim in cadrul comunitatii nationale de airsoft.

Un comentariu:

  1. A inceput ca si comentariu la articolul tau si s-a transformat intr-o postare pe blogul "
    Beretele Rosii"

    RăspundețiȘtergere