vineri, 17 februarie 2012
Onestitatea in Airsoft
Onestitatea, sau notiunea de fair-play este mai evidenta in airsoft decat in alte sporturi, deoarece dinamica interactiunii intre jucatori se bazeaza exclusiv pe acestea. Nu exista nici un mijloc tehnic de a demonstra ca o biluta de plastic (cu diametrul de 6mm si greutate de 0,25g, care inregistreaza la gura tevii o viteza de 120m/s) a atins un jucator la o distanta de mai bine de 30m.
Orice persoana normala se gandeste, atunci cand afla de regulile de joc din airsoft, ce se intampla daca nu recunosti ca te-a lovit bila? Sau chiar, ce se intampla daca nu simti ca te-a lovit bila?
Intrebarea este una dintre cele mai importante pentru un incepator in airsoft, deoarece astfel afla importanta onestitatii pentru gruparea in care evolueaza.
Asadar, ce se intampla?
In primul rand, avand in vedere ca bila este de obicei alba, si ca fundalul terenului de joc sau profilul jucatorului este inchis la culoare, se vede si se aude de cele mai multe ori daca bila isi atinge tinta. Cateodata, jucatorul lovit chiar reactioneaza involuntar in momentul in care este lovit, printr-un sunet sau o tresarire. In cazurile de mai sus, jucatorul care a tras bila de obicei o urmareste vizual, aceasta fiind usor de urmarit daca se tine replica in pozitia corespunzatoare, adica la nivelul ochilor.
Am trecut cu totii prin situatia in care am vazut ca bila si-a atins tinta, am auzit pocnetul bilei pe tinuta, si am observat tresarirea adversarului. Si totusi acesta si-a schimbat pozitia fara sa recunoasca faptul ca a fost lovit, sperand ca totul va trece neobservat.
Ne deconectam de la joc si reanalizam mental situatia, incercand sa ne dam seama daca intr-adevar l-am nimerit sau daca a fost inchipuirea noastra. Dupa ce am rederulat filmul, verdictul e clar: am fost inselati.
Ne simtim mahniti, si un gust amar ne vine in gura. Sau simtim cum incepem sa fierbem in interior si ne vine sa trantim cu pusca de pamant. Sau ne vine o lehamite sa mai alergam dupa altii pentru ca ei sa ne faca la fel.
Ce e de facut cand esti martor la o asemenea intamplare?
Metoda cea mai directa este sa mergi la respectivul si sa ii spui ca ai vazut ca l-a atins bila, si sa respecte regula de joc in cazul in care e lovit, adica sa stea pe tusa, sau dupa caz. Se mai poate discuta cu persoana si la sfarsitul reprizei, iar in cazul ca se repeta, trebuie atentionat de fata cu totii, fiind pus sub supraveghere fata de intreaga comunitate.
Totusi, in substrat ramane senzatia ca ni s-a inselat increderea si ca putem fi inselati din nou. Astfel pluteste o senzatie de neincredere in anumite grupari partenere si apare sentimentul de adversitate si dusmanie intre echipe.
Vorba aia: la inceput mi s-a spus ca fair-play-ul este obligatoriu si nelipsit. Acum vad jucatori care nu recunosc si care nu sunt trasi la raspundere, ca sa nu mai vorbesc de cei care sunt cumva leaderi, si promoveaza ideea de onestitate, dar pe care ei nu o respecta. Eu am investit peste 1000 lei in replica, echipamente si accesorii, vin la joc duminica dimineata in loc sa stau linistit in pat cu familia, si acum nu-mi tihneste sa joc din cauza unuia care nu respecta regulile de baza, sau mai rau, le respecta preferential, numai la anumite persoane de care se teme, sau pe care le respecta.
Ce e de facut pentru a preintampina asemenea comportament?
Dupa parerea mea, o discutie sanatoasa a unui membru de joc care-si asuma aceasta responsabilitate poate preintampina un asemenea comportament. In primul rand, trebuie sa se explice contextul in care se joaca airsoft:
- mai multe persoane se aduna intr-un loc pentru a se impusca cu bile; in acest joc toti sunt egali, chiar daca unii au replici si echipamente mai scumpe decat ceilalti, sau viteze superioare ale replicilor;
- regulile de joc trebuie sa fie insusite de fiecare, si trebuie respectate de toti participantii de joc, iar daca cineva este impotriva, acest lucru trebuie afirmat inainte de inceperea jocului;
- in cazul regulilor de joc, majoritatea jucatorilor decide care sunt acestea pentru jocul respectiv, indiferent de regulamentele superioare/nationale care pot fi invocate (evident ca aceste lucruri trebuie discutate inainte de prezentarea pe teren): de ex. daca se folosesc sau nu incarcatoare "hi-cap";
- in cazul vitezelor replicilor si a distantelor minime de angajare, este mult mai sanatos din toate punctele de vedere ca acestea sa fie explicate empiric (prin exemplu practic), mai ales incepatorilor, carora nu ar trebui sa li se ofere replici cu viteze mai mari de 110m/s;
- scenariul de joc si obiectivele acestuia ar trebui conceput in asa fel incat sa confere activitate si altor personaje in afara de posesorii de replici; in acest fel dispare atasamentul de ideea de a face cat mai multe "victime", implicit dispare "dorinta de a fi nemuritor";
- daca exista persoane cu "rang superior" pe terenul de joc, acestora li se va fi atribuit acest rang de catre majoritatea comunitatii, si ar trebui ca activitatile acestora sa fie un exemplu de moralitate, obiectivitate, si sa acopere beneficiile tuturor (de ex. functia de arbitru, sau de game master)
Airsoftul porneste de la premisa ca oamenii sunt cinstiti. Cinstea si corectitudinea fac parte din natura umana, si mai ales daca mediul de joc permite si incurajeaza aceste caracteristici, atunci acestea se pot infaptui.
Desigur, daca este vorba de rea-vointa, atunci acele persoane nu pot fi schimbate. Dar daca majoritatea jucatorilor isi asuma aceleasi responsabilitati intr-un joc, atunci premisele existentei "nemuritorilor" se reduc drastic, si acele persoane ce dau dovada de rea-vointa se auto-exclud sau sunt excluse de catre comunitate.
O echipa de airsoft este un mediu inchis, in care membrii acesteia si-au coborat defensiva naturala in fata necunoscutului si si-au oferit increderea colegilor de joc, iar acestia trebuie sa protejeze aceste bunuri pretioase. Increderea celorlalti valoreaza mult mai mult decat 5 minute de mers pana la respawn, sau 10 minute de stat pe tusa. E bine sa se reaminteasca acest lucru periodic, chiar si in afara terenului de joc.
Odata experimentata aceasta incredere in straini, lucru deloc usor mai ales cand cineva provine dintr-un mediu in care a fost inselat sau abuzat constant, se poate dezvolta o toleranta fata de greselile altora, atitudine de care ar trebui sa dea dovada jucatorii experimentati de airsoft. Jucatorii experimentati stiu ca exista tipare comportamentale ale incepatorilor, si pot prevedea, directiona si stimula comportamentul acestora pe teren.
Acesti jucatori experimentati ar trebui sa-si asume cat mai des pozitia de arbitri, si prin comportament obiectiv sa supravegheze situatiile de joc in care sunt implicati jucatori neexperimentati, sau care au dat dovada de comportament indoielnic, pentru a reeduca acei jucatorii care iau decizii gresite.
Acesti jucatori sunt cei ce poarta pe umeri responsabilitatea de a aduce echipei un renume, si tot ei sunt purtatorii de cuvant ai echipei din care fac parte, in comunitatea nationala.
Acesti jucatori experimentati, pasionati, care au dat dovada de onestitate in mod repetat, si care isi asuma responsabilitatea de negocia cu incepatorii, trebuie respectati si li s-ar putea atribui denumirea de AIRSOFT GURU (dar despre asta voi vorbi intr-un alt articol).
Tu ce parere ai despre onestitatea in airsoft?
(Scrie un comentariu..)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
foarte delicat subiectul abordat.
RăspundețiȘtergereMa simt obligat sa vorbesc despre lucrurile pe care le consider "pietre de temelie" in dezvoltarea unui airsoft sanatos. Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu acest articol va fi citit de catre acele persoane care gandesc la fel, din alte comunitati, si cu ajutorul carora vom putea sistematiza lucrurile cu adevarat importante din airsoft.
RăspundețiȘtergereFerlicitari pentru articol. Onestitatea este intradevar piatra de temelie a airsoftului si tu ai exprimat excelent acest lucru. Deja am preluat articolul tau si l-am imprastiat pe net, pe toate caile pe care le-am putut accesa.
RăspundețiȘtergereStiu ce inseamna sa fiu "furat", dar si sa fiu corect. Si acum mai rad colegii de echipa de mine, dupa momentul penibil de la "La Revolucion", cand am tipat mort dupa ce mi-a cazut o ghinda-n cap. :)
Eu am speranta ca lucrurile se vor indrepta cu cat comunitatea airsoftista se va imbogati cu noi jucatori. Da-mi voi sa te citez "puterea este in mainile noastre", a jucatorilor si a pasionatilor de airsoft.
Felicitari inca o data si iti doresc sa fii mereu alaturi de airsoft asa cum ai fost si pana acum.